Tussentijdse-toets

De beste voorbereiding op het echte werk!

Wat is het belang van een Tussentijdse Toets?

Overweeg je om een Tussentijdse Toets af te leggen? Ontdek hier waarom deze toets van onschatbare waarde kan zijn. De Tussentijdse Toets fungeert als een proefexamen dat je aflegt voordat je praktijkexamen plaatsvindt, meestal wanneer je ongeveer 75% van je rijopleiding hebt voltooid. Het doel is om te ervaren hoe je onder de druk van een echt examen presteert. Deze test biedt waardevol inzicht in het functioneren van het CBR en kan je helpen om je zenuwen te verminderen voor het daadwerkelijke rijexamen. Na de Tussentijdse Toets ontvang je waardevolle feedback van de examinator, die je kunt gebruiken om je rijvaardigheid verder te verbeteren voordat je het officiële praktijkexamen aflegt.

Vrijstelling voor bijzondere verrichtingen

De Tussentijdse Toets wordt net zo afgenomen als een echt rijexamen, waardoor je een realistische ervaring krijgt. Hoewel je voor de Tussentijdse Toets niet kunt zakken of slagen, biedt het wel de mogelijkheid om vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Deze vrijstelling kan een enorme opluchting zijn, omdat je je dan alleen nog maar hoeft te concentreren op een goede en veilige rit tijdens het praktijkexamen. Het wegnemen van de stress over de bijzondere verrichtingen is een groot voordeel van deze toets.

Tussentijdse-toets CBR

De Tussentijdse Toets bij het CBR

Waar sta je in je rijvaardigheid? De Tussentijdse Toets biedt een uitstekende gelegenheid om te beoordelen hoe ver je bent in je rijopleiding. Het helpt om je niveau vast te stellen, identificeert eventuele valkuilen en benadrukt wat je al goed doet. Dit inzicht kan zeer waardevol zijn voor je verdere rijlessen.

Planning van de toets

De Tussentijdse Toets wordt meestal ingepland wanneer je ongeveer driekwart van je rijopleiding hebt voltooid. Dit geeft je voldoende tijd om te zien waar je nog aan moet werken voordat het praktijkexamen plaatsvindt. Met nog een paar weken tot het praktijkexamen, is er ook ruimte om extra rijlessen in te plannen als dat nodig blijkt te zijn. Dit geeft je de kans om je vol vertrouwen voor te bereiden op het uiteindelijke examen.

Film Bekijk hier alle examenvideo’s.
Voor wie geschikt?
  • Als je uiterlijk 1,5 jaar eerder je theorie-examen auto hebt behaald
  • Als je alvast wilt wennen aan de examensituatie
  • Als je tips wilt van een CBR-examinator
  • Als je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor je ‘echte’ examen
Leeftijd

Vanaf 16½ jaar

Slaag je vóór je 18e?

Dan mag je tot je 18e rijden als er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2toDrive. De begeleiderspas kost geld.

Welke taal is mogelijk?
  • Nederlands.
Andere taal

Wil je examen doen in een andere taal dan het Nederlands? Je moet dan zelf voor een tolk zorgen.

Wat wordt getoetst?

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een ‘echt’ praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Vrijstellingen

Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Duur 55 minuten
Kosten Zie tarieven
Waar? Alkmaar (eventuele andere examencentra in overleg)
Hoe aanvragen? Alleen aan te vragen door je rijschool.
× Stel een vraag